Az asztma kialakulása
A beltéri levegő meglehetősen szennyezett: pollenek, por, dohányfüst, baktériumok, gombaspórák, háziporatka és más állati allergének, valamint a levegőben lebegő mikroszkopikus méretű részecskék észrevétlenül jutnak el a tüdőnkig, mely számos egészségügyi problémát okozhat: irritálja a szemünket és orrunkat, zavarja alvásunkat, fokozza fáradtságérzetünket, fejfájást és köhögést idéz elő. A szennyezett beltéri levegő ma már minden negyedik embernél szénanáthát, asztmát, porallergiát és más allergiás reakciót okoz.
Az asztma kialakulásában az arra való öröklött hajlamon kívül a környezeti hatások is szerepet játszanak, mint pl.
-Penészgombák, házipor, pollenek
-Állati eredetű anyagok :háziporatka
és annak ürüléke, szőrök
-Egyéb allergének : festékek, higítók, belélegzett kémiai anyagok, gyógyszerek, tisztítószerek, illatosítók, dohányfüst, szmog, stb.
-Élelmiszerek : tej, tojás, egyes gyümölcsök
-Egyes vírusfertőzések, fizikai megterhelés.
-Lelki tényezők, stressz, szorongás.
Az allergiás reakció során gyulladáskeltő anyagok szabadulnak fel, melyek hörgőgyulladást okoznak. A rohamokat a betegek légszomjként élnek meg, a tünetek súlyossága betegenként, és rohamonként változik. Az allergiás eredetű asztmánál fontos a kiváltó allergének ismerete, mely bőrteszttel kimutatható. A helyesen kialakított életmód, és a kiváltó tényezők ismerete, és azok kerülése a legelső lépés az asztmás betegek életminőségének javítjása terén.
Az ózonos kezelés sem képes minden asztmát előidéző tényezőt megszüntetni, de egy megbízható, rendkívül hatékony és gyors módszer az egész lakás együttes tisztítására, melyet legalább évente egyszer javasolt elvégeztetni. Az ózon az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag, ami sokkal hatékonyabb fertőtlenítő hatású, mint a klór. A légnemű ózon eljut a helyiség eldugottabb részeibe is, behatol a szövetekbe, a szekrények mögé, a mikrohullámú sütőbe, még a klímaberendezésben elszaporodó legionella baktériumot is elpusztítja, a készülék megbontása nélkül. Ha kapcsolatba kerül bármiféle mikroorganizmussal, mint például baktériumokkal, vírusokkal, penésszel, gombával, szagot okozó elemekkel, oldószermaradványokkal akkor az extra oxigénatom azonnal megszünteti, illetve teljesen oxidálja azt.